hien

over de gemeente

Aan de rand van Picardisch Wallonië, op dertig kilometer van Brussel en vijfenzeventig van Rijsel, is dit mooie historische kunst‑ en cultuurstadje een ideale bestemming voor een ontspannende dagtrip. Er zijn niet alleen de magnifieke tuinen en gebouwen van het befaamde park, je kunt er net zo goed genieten van de smalle straatjes met talrijke gebouwen uit de 17e en 18e eeuw. De middeleeuwse stad Edingen werd in het jaar 1606 eigendom van de Hertogen van Arenberg, die er het buitengewoon mooie Park van Edingen lieten aanleggen. Dit park werd al in de zeventiende eeuw beschouwd als een van de mooiste tuinen van Europa. Het domein heeft in de loop van drie eeuwen een bewogen geschiedenis met ingrijpende veranderingen en grote restauraties gekend en is momenteel erkend en beschermd als belangrijk Waals patrimonium (‘Patrimoine Majeur’).

Enghien wilde een ‘langzame stad’ worden omdat men zich er al vele jaren geïnspireerd voelt door de filosofie van de Cittaslow-beweging – die erin bestaat om de cultuur van het goed leven en welzijn te bevorderen en verspreiden door middel van concrete lokale acties en projecten.

Officiële website

de producenten

La Case Bois Chéri
Meubelmakerij
Chocolaterie Léger
Chocolatier
Boucherie Van der Elst-Delecault
Slagerij
Boucherie Mokadam
Slagerij
023959407
Rue de Bruxelles 7 - 7850 Enghien
Boucherie Dubois
Slagerij
Rue d'Hérinnes 22 -7850 Enghien
Boulangerie Vanderdussen « Chez Pito »
Bakkerij
02 395 61 73
Chée de Bruxelles 139 - 7850 Petit-Enghien
Boulangerie Braeckman
Bakkerij
02 395 40 38
Rue Montgomery 15 - 7850 Enghien
Boulangerie Langhendries
Bakkerij
Chaussée de Bruxelles 194 - 7850 Petit-Enghien
Pépinière d’Enghien
Fruit & Groenten
Rue Noir Mouchon 23 - 7850 Petit-Enghien
Luc Decoster
Fruit & Groenten
Rue Verte Cache, 1b - 7850 Marcq
Jean-Michel Rosier
Fruit & Groenten
Drève des Marguerites 1 - 7850 Petit-Enghien
Henry Nolf
Bijenteelt
02/395 62 81
mailto:henry.nolf@skynet.be
Rue Caremberg 21 - 7850 ENGHIEN

laatste projecten

Slow Roaming : Slow Food en Slow Culture

De gemeenten van Silly en Enghien hebben besloten om in te gaan op de oproep tot boven gemeentelijke projecten van de provincie Henegouwen (2017-2019). Ze hebben drie trailers verwerft : de Slow Food trailer, de Slow Culture trailer en de Bar trailer. De doel is om de burgers te ontmoeten en te laten (her)ontdekken van lokale voedselproducten en de culturele en artistieke creaties.

Om ze te ontdekken, ga dan voor hun inhuldiging op 6 juni 2020 !

EDUCATIEVE BIJENSTAL

Dit gesubsidieerde project is een initiatief van de vzw Enghien Environnement, in samenwerking met de gemeente Enghien, de vzw Centre d'Initiation à l’Environnement, en de vzw Régie des Quartiers. Het project ijvert voor het opzetten van een ‘educatieve bijenstal’.

COMPOSTWERKING

Een team van compostmeesters, begeleid door de intercommunale IPALLE, informeert en motiveert de bevolking rond technieken voor het thuis composteren van tuin‑ en ander organisch afval – dit door middel van demonstraties, lezingen, informatiestands,... Het doel is om het afval op te waarderen tot een grondverbeteringsmiddel dat meteen terug in de tuin kan worden gebruikt.

GEDEELDE BOOMGAARDEN EN MOESTUINEN

Op verschillende plaatsen zijn in de groene ruimte – in de nabijheid van verkavelingen – een aantal boomgaarden aangeplant, die voor iedereen toegankelijk zijn.. De soorten werden voornamelijk gekozen uit de oude variëteiten. Er lopen nog een aantal andere projecten – met name rond een vrij toegankelijke boomgaard in het Park van Edingen.

LES SAVEURS DU SAMEDI... SLOW FOODMARKT OP ZATERDAG

Sedert 16 april 2016 biedt de stad het publiek een nieuwe wekelijks markt aan, die in het teken staat van het ‘goede productְ en de gezelligheid. Deze markt gaat elke zaterdag tussen 2 en 7 uur ’s namiddags door op de Oude Marktplaats (Place du Vieux Marché).

Deze markt is een ideale gelegenheid om kwaliteitsproducten te kopen terwijl u geniet van de heerlijk geuren, de mooie kleuren en de gastvrije sfeer…