Internationaal samenwerkingsverband van steden waar het leven heerlijk is
Meer informatie

OVER CITTASLOW

Het netwerk Cittaslow International – of het netwerk van steden/gemeenten waar het goed leven is – werd al in 1999 opgericht. Aan de wieg stonden de burgemeesters van de Italiaanse gemeenten Greve in Chianti, Bra, Orvieto en Positano.  

Het was de bedoeling van de initiatiefnemers om het concept van voedselkwaliteit (Slow Food) uit te breiden naar het algemenere concept levenskwaliteit: ‘De tijd nemen om in eigen stad/gemeente te genieten van het leven’.  

Dit internationale netwerk strekt zich op dit moment uit over 30 landen en 233 steden en gemeenten. Er is ook een Belgische tak: Cittaslow Belgium.

TAAKSTELLING

De steden en gemeenten die dit gedachtegoed onderschrijven, verbinden zich ertoe om een langzamer levensritme te bevorderen, dat gewoonlijk met meer landelijke gemeenschappen wordt geassocieerd. Het gaat erom de inwoners de mogelijkheid te bieden om op een eenvoudige en aangename manier te genieten van al wat hun stad of gemeente te bieden heeft.
Ontwikkelen
Bevorderen
Aanmoedigen
Beschermen
meer info

ONZE RECENTSTE PROJECTEN

Silly
SCHOOLMOESTUINTJES

In alle scholen van de gemeente werden intergenerationele moestuintjes aangelegd. De bedoeling van dit project is om zowel de kinderen, de ouders en toekomstige ouders bewust te maken van het belang van een gezonde en evenwichtige voeding op basis van producten van eigen streek

‘De scholieren onderhouden elk hun eigen lapje grond, met wat hulp van hun leerkrachten.’ Die maakten van de gelegenheid gebruik om de kinderen het belang bij te brengen van afval sorteren: ze kunnen het organisch afval immers composteren en opnieuw in de tuin gebruiken.’ (Sabine Storme, Coördinator van Cittaslow Belgium).

meer info
Lens
Les parcs en balade

In samenwerking met Team Vertigo en Slow Food Lens wordt naar jaarlijkse gewoonte “les Parcs en Ballade” georganiseerd: joggers en wandelaars volgen een mooi parcours door de gemeente en kunnen achteraf op de regionale markt of tijdens een ‘Slow Food’-maaltijd kennis maken met de typische producten van de streek.

meer info
Maaseik
Ambachtenmarkt

Op zondag 6 augustus 2017, vindt u in de straten rond het Bosbessenplein een markt van ambachtelijke en streekproducten. Bezoekers maken er kennis met ambachten zoals wolspinnerij, riet vlechten, beeldhouwen, enzovoort, en kunnen er genieten van lokale producten uit Maaseik.

meer info
Enghien
GEDEELDE BOOMGAARDEN EN MOESTUINEN

Op verschillende plaatsen zijn in de groene ruimte – in de nabijheid van verkavelingen – een aantal boomgaarden aangeplant, die voor iedereen toegankelijk zijn.. De soorten werden voornamelijk gekozen uit de oude variëteiten. Er lopen nog een aantal andere projecten – met name rond een vrij toegankelijke boomgaard in het Park van Edingen.

meer info
Chaudfontaine
Art House en Water House (Source O Rama)

Deze twee ambitieuze projecten vormen de culturele en toeristische vectoren van een nieuw gebied voor Chaudfontaine. Water House, het nieuwe waterparcours, en Art House, de ruimte die is gewijd aan de twintigste-eeuwse kunst, vormen de pool “Source O Rama” voor diegenen die de capaciteit hebben om deze pool onophoudelijk te laten evolueren: de jongeren, de toekomstige generatie (opening in september 2017).

meer info
Estinnes
SCHATTENJACHT

De schattenjacht heeft elk jaar in een ander dorp plaats en biedt een unieke gelegenheid om merkwaardige plekjes in het geselecteerde dorp te ontdekken en bepaalde locaties extra onder de aandacht te brengen. De schatten zijn lokale producten (bier, fruitsap of wafeltjes uit eigen streek...) ook nu weer vooral met het doel de het publiek kennis te laten maken met evenwichtige en gezonde voedingspatronen en het gebruik van de streekproducten te stimuleren.

meer info

U wilt een Cittaslow-gemeente worden?