Internationaal samenwerkingsverband van steden waar het leven heerlijk is
Meer informatie

OVER CITTASLOW

Het netwerk Cittaslow International – of het netwerk van steden/gemeenten waar het goed leven is – werd al in 1999 opgericht. Aan de wieg stonden de burgemeesters van de Italiaanse gemeenten Greve in Chianti, Bra, Orvieto en Positano.  

Het was de bedoeling van de initiatiefnemers om het concept van voedselkwaliteit (Slow Food) uit te breiden naar het algemenere concept levenskwaliteit: ‘De tijd nemen om in eigen stad/gemeente te genieten van het leven’.  

Dit internationale netwerk strekt zich op dit moment uit over 30 landen en 262 steden en gemeenten. Er is ook een Belgische tak: Cittaslow Belgium.

TAAKSTELLING

De steden en gemeenten die dit gedachtegoed onderschrijven, verbinden zich ertoe om een langzamer levensritme te bevorderen, dat gewoonlijk met meer landelijke gemeenschappen wordt geassocieerd. Het gaat erom de inwoners de mogelijkheid te bieden om op een eenvoudige en aangename manier te genieten van al wat hun stad of gemeente te bieden heeft.
Ontwikkelen
Bevorderen
Aanmoedigen
Beschermen
meer info

ONZE RECENTSTE PROJECTEN

Lens
Les parcs en balade

In samenwerking met Team Vertigo en Slow Food Lens wordt naar jaarlijkse gewoonte “les Parcs en Ballade” georganiseerd: joggers en wandelaars volgen een mooi parcours door de gemeente en kunnen achteraf op de regionale markt of tijdens een ‘Slow Food’-maaltijd kennis maken met de typische producten van de streek.

meer info
Maaseik
Ambachtenmarkt

Op zondag 2 augustus 2020, vindt u in de straten rond het Bosbessenplein een markt van ambachtelijke en streekproducten. Bezoekers maken er kennis met ambachten zoals wolspinnerij, riet vlechten, beeldhouwen, enzovoort, en kunnen er genieten van lokale producten uit Maaseik.

meer info
Enghien
Slow Roaming : Slow Food en Slow Culture

De gemeenten van Silly en Enghien hebben besloten om in te gaan op de oproep tot boven gemeentelijke projecten van de provincie Henegouwen (2017-2019). Ze hebben drie trailers verwerft : de Slow Food trailer, de Slow Culture trailer en de Bar trailer. De doel is om de burgers te ontmoeten en te laten (her)ontdekken van lokale voedselproducten en de culturele en artistieke creaties.

meer info
Chaudfontaine
Festival des 5 Saisons - Edition 2020

Het Festival des 5 Saisons – midden in het langs de Vesder gelegen Parc Hauster – is de enige permanente tentoonstelling in België die gewijd is aan de hedendaagse landschaps- en kunstcreatie. Door de installatie van kunstwerken en het ontwerpen van thematische tuincreaties wordt het grote publiek bewust gemaakt van de noodzaak om ons leefmilieu te beschermen en te herwaarderen.

www.festival5saisons.org

Meer informatie : video

meer info
Estinnes
meer info

U wilt een Cittaslow-gemeente worden?